Adamant – Hjerterum på Seinen

En film med et hjerte af guld…

På Seinens bred ved Quai de la Rapée blot et stenkast fra Gare de Lyon ligger Adamant – et i bogstavelig forstand flydende behandlingstilbud indenfor psykiatrien midt i det centrale Paris, som siden juli 2010 har taget imod udsatte voksne i et enestående samarbejde mellem personale og patienter. Her er der rum – leverum og hjerterum – for skrøbelige individer, der efter modgang i livet og en kamp med indre dæmoner modtages med åbne arme. Her møder vi en række af dagens udsatte, der åbenhjertigt har sin helt egen historie at fortælle med en ofte nærmest sprudlende energi midt i den tristesse, der for en stund lægges til siden for at fokusere på det positive. Troen på at der er noget at se frem til, hvor også dagen i morgen giver nyt håb.

Nogle patienter kommer forbi hver eneste dag, andre fra tid til anden måske blot til en kop kaffe. Hver ny uge starter med morgenmad og mandagsmøde, hvor behandlere og patienter kan give sit besyv med i stort og småt fra dagligdagen. Der diskuteres nye projekter med workshops, udflugter, teater og film samt besøg udefra som fx nu det lille filmhold, der bliver mødt med stor nysgerrighed. Det professionelle team består af sygeplejersker, psykologer, psykiatere, terapeuter og andre med forskellig baggrund. Fundamentet består af samhørigheden, ingen må føle sig overflødig.

For lige knap tyve år siden var Nicolas Philiberts ”At være og at have” fra 2002 om en enlig lærers dedikerede tilgang til undervisningen på en lille fransk landsbyskole en gevaldig succes på de mindre lærreder rundt om i landets biografer. Nu i 2023 er Philibert tilbage med en ny film lige så beskeden af statur med et tilsvarende hjerte af guld, som på filmfestivalen i Berlin blev belønnet med intet mindre end netop Guldbjørnen for bedste film.

 • Berlin Film Festival 2023 – Vinder af Guldbjørnen for bedste film

Den danske presse

★★★★★☆
“En stille film om menneskets skrøbelighed og kunstens styrke.”
— Kristeligt Dagblad
★★★★★☆
“Årets Guldbjørnevinder om kreativ terapi på et behandlingssted aftabuiserer psykisk sygdom og minder os om, hvor livgivende og livsnødvendig kunsten er.”
— Filmmagasinet Ekko
★★★★★☆
“Den tålmodige og smukke dokumentarfilm ’Adamant – Hjerterum på Seinen’ hylder kreativitet og betydningsfulde hverdagsøjeblikke på et flydende behandlingssted i Paris.”
— Soundvenue
★★★★★☆
“Nicolas Philiberts lader på enestående vis de skrøbelige mennesker komme til udtryk og vi indser, hvilke rigdomme der gemmer sig i disse individer, der måske ikke altid har være lige gode til at sælge sig selv.”
— Cphculture
♥♥♥♥♡♡
“Man er efterhånden så vant til iscenesatte dokumentarfilm fulde af fikumdik, at jeg næsten falder af stolen ved mødet med en sobert registrerende dokumentar. En film, der med flueøjne på væggen viser mig et grundigt registreret udsnit af virkeligheden helt uden dramatisk hjælpemotor.”
— Politiken
★★★★☆☆
“Gennemsyres af menneskelig nysgerrighed.”
— Ordet
“Dokumentarfilmen ’Adamant’ fortæller stærkt og indfølt om et værested på Seinen i Paris.”
— Information

Detaljer

Udgives på


Medvirkende


Downloads


Tekniske detaljer

 • Audio
  Fransk Dolby Digital 2.0 & 5.1
 • Format
  Widescreen 16×9

Undertekster

 • Katalog nr.
  AWE1049
 • EAN
  5709498020495
  DVD

Ekstramateriale

Trailer, Slideshow, Trailershow

Billeder fra filmen