Peter von Kant

Francois Ozons version af Rainer Werner Fassbinders “Petra von Kants bitre tårer”

Francois Ozons Peter von Kant var i år nomineret til Guldbjørnen på Berlin Film Festival og desuden til en Teddy i kategorien af LGBT-spillefilm, en pris der blev stiftet i 1987. Efter sine første tre film sidst i 1990’erne var Ozon i 2000 nomineret i nøjagtig samme kategorier for sin gennembrudsfilm på den internationale scene, nemlig Dråber på hede sten, som også fik dansk biografpremiere. Filmen foregik i 1970’ernes Tyskland og handlede om en midaldrende mand, der forelsker sig i en anden mand, tredive år yngre end ham selv. Dråber på hede sten var baseret på manuskriptet til et aldrig opført teaterstykke skrevet af en kun 19-årig tilbage i 1965; hans navn var Rainer Werner Fassbinder. Syv år senere havde samme Fassbinder allerede været nomineret til en Guldbjørn tre gange, da han vandt den fornemme pris for Petra von Kants bitre tårer, der kredsede om samme tematik. Da var det med kvinden i centrum, hvor en succesfuld modedesigner spillet af Margit Christensen betages af en smuk, ung kvinde spillet af tyske Hanna Schygulla.

Med Peter von Kant fører Francois Ozon det hele sammen. Peter von Kant er en succesfuld filminstruktør, som verbalt misbruger sin mangeårige, umælende assistent Karl, som han udnytter både arbejdsrelateret og som sin personlige opvarter. Da hans muse, den kendte skuespiller Sidonie præsenterer ham for den smukke, unge Amir, falder von Kant pladask for ham. Ikke kun hans skønhed men også de muligheder han ser i at forme ham. Fra smalle kår med en trist familiehistorie i rygsækken er Amir både ydmyg men også selv øjeblikkeligt betaget af den ældre filminstruktør, som ikke er så gammel endda og indvilger på vej ud af døren i at vende tilbage den efterfølgende dag. Von Kants egen historie er heller ikke en dans på roser selv her på højden af sin karriere. Han har en ung datter, som han efter at have mistet sin kone har sendt på kostskole. Følelsesregistrene krydser hinanden, da Amir taler ud under en prøvefilm i von Kants improviserede filmstudie. Von Kant tilbyder, at Amir kan blive boende hos ham frem for at betale for et ydmygt hotelværelse. Den store instruktør ser en lys fremtid for sit nye, flammende håb og garanterer ham en succesfuld fremtid som skuespiller. Løftet indfries – en plakat med den nye populære film fra mesterens hånd hænger på væggen sammen med andre portrætplakater af den smukke yndling – men så snart Amir vinder berømmelse, føler også han kærlighedens tunge åg og erkender, at den dybe forelskelse kan være flygtig. Von Kant bliver syg af jalousi, da Amir en aften bliver ude hele natten og indrømmer at have andre seksuelle forhold. Han forlader ham og efterlader den knuste von Kant alene med sine dæmoner. Altid med et fyldt glas i nærheden går bruddet ud over Karl, men også hans datter kommer i skudlinjen for de indestængte følelser. Da von Kants mor kommer på besøg forsøger hun at få ham til at se livet i et klarere perspektiv.

Der er denne gang ingen bitre tårer på plakaten eller i filmen, men Peter von Kant er ét hundrede procent en dybtfølt hyldest til Fassbinder og Peter knyttes særligt sammen med Petra af Hanna Schygulla, der i von Kant vender tilbage som Peters snusfornuftige mor. Peter von Kant udspiller sig næsten udelukkende i instruktørens lejlighed i Köln, men sproget, der tales er fransk med islæt af tysk og omvendt, hvilket umærkeligt binder alt sammen.

 • Nomineret til Guldbjørnen, Berlin Film Festival – Bedste Film
 • Nomineret til en Teddy, Berlin Film Festival – Bedste Film

Den danske presse

★★★★★★
“Fremragende spil af store næsten glemte skuespillere”
— Vesterbro Lokalradio
★★★★★☆
“Umiskendelig en Ozon-film med øje for kærlighedens veje og vildveje”
— cphculture.dk
★★★★☆☆
“Denis Ménochet leverer et medrivende portræt, der er hele filmen værd”
— Filmskribenten.dk
★★★★☆☆
“Grundlæggende er franske Francois Ozons version én stor hyldest til den afdøde tyske mesterinstruktør med massevis af Fassbinder-referencer gavmildt strøet ud gennem hele filmen”
— Magasinet KBH
★★★★☆☆
“Det er film, som handler både om kærlighed, men også om magtforholdet i et forhold”
— Kulturen.nu
“Dialogen er smukt bearbejdet, og Ozon beholder de vigtigste replikker. »Man må lære at elske uden at kræve,« siger Peter til sin mor. Det er summen af smerte og erfaring i verden ifølge Peter von Kant”
— Weekendavisen
“Et stærkt studie i kærlighed, ensomhed og gensidig afhængighed”
— Information

Den udenlandske presse

“adoring homage to Rainer Werner Fassbinder about amour fou, humiliation and emotional martyrdom for art”
— The Hollywood Reporter
“Francois Ozon Takes on Fassbinder in an Experimental Gender-Swapped Drama”
— Indiewire

Detaljer

Udgives på


Medvirkende


Downloads


Tekniske detaljer

 • Audio
  Fransk/Tysk Dolby Digital 5.1
 • Format
  Widescreen 16×9

Undertekster

 • Katalog nr.
  AWE1006
 • EAN
  5709498020068
  DVD

Ekstramateriale

Trailer, Trailershow, Slideshow

Billeder fra filmen